Vstup len pre odborníkov

Tieto internetové stránky obsahujú informácie, ktoré sú určené výhradne odborníkom v zdravotníctve. Potvrdzujem, že som odborníkom v zdravotníctve.

Význam nutričnej intervencie u pacientov s rakovinou hlavy a krku

V marci bola v časopise Pathology and Oncology Research publikovaná zaujímavá štúdia, ktorá sa zameriava na význam nutričnej intervencie (NI) u pacientov s rakovinou hlavy a krku (HNC). Hlavným cieľom bolo zhromaždiť údaje o využití nutričnej intervencie u týchto pacientov a skúmať súvislosť medzi prežitím a dĺžkou nepretržitej (trvalej) nutričnej intervencie. Údaje boli získané z elektronických zdravotníckych záznamov Fondu maďarského národného zdravotného poistenia. Boli analyzované údaje 38 675 pacientov s HNC z obdobia 2012 až 2021.

Počas sledovaného obdobia z celkového počtu 26 253 novo diagnostikovaných pacientov (≥ 18 rokov) obdržalo NI 16 871 (64 %) pacientov. Pacienti boli rozdelení do troch skupín podľa trvania NI (1 – 3; 4 – 6; ≥ 7 mesiacov). Porovnaním týchto skupín bolo zistené, že pacienti, ktorí dostávali dlhodobú (≥ 7 mesiacov) NI, mali významne dlhšie celkové prežitie (p < 0,0001) než tí, ktorí dostávali NI po kratšiu dobu, a to tak v prípade lokálne pokročilých, ako aj u recidivujúcich/metastatických prípadov.

 

Hlavným záverom štúdie je potvrdenie pozitívnej korelácie medzi trvaním NI a celkovým prežitím u pacientov s HNC, u ktorých trvala nutričná intervencia niekoľko mesiacov. To zdôrazňuje zodpovednosť odborníkov počas liečby pacienta začať s NI čo najskôr a pokračovať v jej používaní tak dlho, ako je to pre pacientov prospešné.

 

Celú štúdiu si môžete prečítať TU.

Odběr novinek Nutricia Odber noviniek

Odoslaním tohto formulára súhlasíte s podmienkami ochrany osobných údajov.

Napíšte nám