Tieto internetové stránky obsahujú informácie, ktoré sú určené výhradne odborníkom v zdravotníctve. Potvrdzujem, že som odborníkom v zdravotníctve.
V spolupráci so Slovenskou geriatrickou a gerontologickou spoločnosťou, Slovenskou lekárskou komorou sestier a pôrodných asistentiek, Asociáciou poskytovateľov sociálnych služieb v SR a Zväzom poskytovateľov sociálnych služieb v SR prebehol nutričný skríning klientov v 71 zariadeniach po celom Slovensku. Nutričným skríningom prešlo celkovo 3 766 klientov.
Viac ako 57 % klientov je v riziku podvýživy alebo už podvýživou trpí.
(Horizontálna os - súčet bodov MNA)
Podvýživa je nepomer medzi potrebou a prísunom energie, proteínov a jednotlivých nutrientov na správnu konštitúciu a fungovanie organizmu. Chronické ochorenia a akútne situácie spojené so záťažou (operácia, trauma, pád, infekcia, sociálne zmeny atď.) vedú u starších k patologickej anorexii, kachexii a/alebo jednoducho k neschopnosti prijímať stravu. Malnutrícia je v staršom veku pravidelnou komplikáciou ochorení a naopak už prítomný zlý stav výživy predlžuje liečbu a rekonvalescenciu, zhoršuje prognózu a zvyšuje mortalitu starších pacientov. Dobrý stav výživy spolu s dostatočnou pohybovou aktivitou zmierňujú následky involúcie, úbytok svalovej a kostnej hmoty, znižujú riziko rozvoja krehkosti, ovplyvňujú kognitívne funkcie a zlepšujú schopnosť organizmu zvládať záťažovú situáciu.
Samotný vek nad 70 rokov zvyšuje riziko malnutrície, preto je dôležité venovať pozornosť skríningu rizika a už prítomnej malnutrície, diagnostike jej príčin a spolu so snahou o kauzálne riešenie iniciovať aj adekvátnu nutričnú intervenciu. Stav výživy je potrebné posudzovať pravidelne a u všetkých seniorov (aj u zdravých, s nadváhou a obéznych) aspoň raz ročne (odporúčania pre všeobecných lekárov), individuálne s ohľadom na funkčný stav, ochorenia, užívanú liečbu a sociálne zázemie (v sociálnych zariadeniach je odporúčané prehodnotenie každé 3 mesiace).
Pre zdravých seniorov, ktorí nie sú v záťažovej situácii, je odporúčané množstvo denného prísunu bielkovín aspoň 1,0 g/kg hmotnosti a energie 30 kcal/kg/deň.
Zdroj: Hoozová J., Malnutrícia – stále aktuálny problém seniorov v sociálnych zariadeniach, NutriAction II, Via Practica, 2019:16(5).
Nutridrink Compact Protein obsahuje:
|
Referencie: 1. Yanai H. J Clin Med Res. 2015; 7(12):926-931. 2. Starke J et al. Clinical Nutrition 30 (2011) 194- 201. 3. Norman K, et al. Clin Nutr. 2008; 27(1):48-56. 4. Scientific Opinion on Dietary Reference Values for fats, including saturated fatty acids, polyunsaturated fatty acids, monounsaturated fatty acids, trans fatty acids, and cholesterol. EFSA Journal 2010; 8(3):1461. 5. Simopoulos AP. Biomed Pharmacother. 2002;56:365–379. 6. Gariballa S, et al.. Am J Med. 2006; 119(8): 693-699.
Zde máte možnost přizpůsobit soubory cookie podle kategorií, v souladu s vlastními preferencemi.
Jedná se o technické soubory, které jsou nezbytné ke správnému chování našich webových stránek a všech jejich funkcí. Používají se mimo jiné k ukládání produktů v nákupním košíku, zobrazování produktů na přání, ovládání filtrů, osobního nastavení a také nastavení souhlasu s uživáním cookies. Pro tyto cookies není zapotřebí Váš souhlas a není možné jej ani odebrat.
Tyto cookies nám umožňují měřit výkonnost našich webových stránek a našich online kampaní. S jejich pomocí zjišťujeme počet návštěv, zdroj návštěv a další parametry. Shromážděné údaje zjišťujeme v agregované podobě, která nám neumožňuje údaje dohledat ke konkrétnímu uživateli. Pokud tyto cookies deaktivujete, nebudeme moci analyzovat výkonnost našich webových stránek a optimalizovat je pro co nejsnažší užívání.
Tyto cookies nám umožňují lépe cílit a vyhodnocovat marketingové kampaně.