Vstup len pre odborníkov

Tieto internetové stránky obsahujú informácie, ktoré sú určené výhradne odborníkom v zdravotníctve. Potvrdzujem, že som odborníkom v zdravotníctve.

Varíme s Nutricia deťom

Recepty 3 bežných jedál s Fortini ako alternatíva pre deti, ktorým bola predpísaná alebo odporučená enterálna výživa.

Výživa hrá v ľudskom živote dôležitú úlohu a u detí to platí dvojnásobne. Nielenže potrebujú energiu pre svoje každodenné aktivity, pohyb, hru, učenie, ale zároveň potrebujú oproti dospelým energiu tiež na svoj rast a vývoj. Aby správne rástli a vyvíjali sa, potrebujú vyváženú stravu, ktorá im dodá všetky potrebné makroživiny (tzn. cukry, tuky a bielkoviny), minerály a vitamíny v správnom pomere zodpovedajúcemu ich veku.

Obdobie detstva sa vyznačuje veľmi intenzívnym rastom a vývojom organizmu, a ak nie je zabezpečená dostatočná a vyvážená strava, môže to viesť k neprospievanie Vášho dieťaťa, negatívnemu vplyvu na vývoj imunitného systému, na vývoj funkcií mozgu, na rozvoj intelektu, sociálnych zručností a emócií alebo ku zvýšenej chorobnosti a výskytu infekcií. Niektoré deti majú navyše špecifické výživové nároky a potrebujú väčšie množstvo energie ako ich rovesníci. Väčšinou sa jedná o deti, ktoré trpia nechutenstvom (napr. v dôsledku respiračných alebo iných akútnych ochorení), majú nejaké chronické ochorenie zvyšujúce energetické nároky metabolizmu, trpí poruchou trávenia alebo vstrebávania, bolesťou pri príjme potravy alebo z nejakých príčin neprospievajú.

Ak nie je možné dodať potrebnú energiu Vášmu dieťaťu pomocou bežnej stravy, môžete po konzultácii s pediatrom či iným ošetrujúcim lekárom Vášho dieťaťa dodať chýbajúcu energiu pomocou vysokoenergetických prípravkov tzv. enterálnej výživy. Tieto prípravky sú nutrične kompletné, teda obsahujú všetky potrebné živiny, ktoré Vaše dieťa vo svojom veku potrebuje. K dostaniu sú vo viacerých variantoch a množstvo obľúbených detských príchutí, z ktorých si tú svoju určite vyberie aj Vaše dieťa.

Prípravky detskej enterálnej výživy je možné konzumovať buď samostatne po malých dávkach alebo ich spravidla neutrálnú príchuť pridať do bežných. Pridaním enterálnej výživy do bežného pokrmu sa zvýši jeho energetická hodnota a zároveň pôsobí pre dieťa veľmi prirodzene.

Vo 3 videách pani doktorka Vagáňová, pediatrička z II. Destkej kliniky SZU Destkej fakultnej nemocnice s poliklinikou v Banskej Bystrici na jednoduchých receptoch ukazuje, ako možno enterálnu výživu pridať do bežných pokrmov.

Odběr novinek Nutricia Odber noviniek

Odoslaním tohto formulára súhlasíte s podmienkami ochrany osobných údajov.

Napíšte nám