Vstup len pre odborníkov

Tieto internetové stránky obsahujú informácie, ktoré sú určené výhradne odborníkom v zdravotníctve. Potvrdzujem, že som odborníkom v zdravotníctve.

Tlačová konferencia - výsledky štúdie NutriOnco

V Slovenskej republike pribudne každoročne približne 40 000 pacientov s rakovinou, ktorá je často spojená s úbytkom telesnej hmotnosti, svalovej hmoty a podvýživou. Najrizikovejšími sú nádory hlavy a krku, žalúdka, pažeráka a pankreasu. Integrálnou súčasťou liečby sa stala enterálna výživa, ktorej úlohou je doplniť chýbajúcu energie, bielkoviny a ostatné živiny. „Podvýživa a neplánovaný úbytok hmotnosti sú častými sprievodnými javmi rakoviny. Dodržiavanie správnej výživy môže výrazne zlepšiť toleranciu liečby, znížiť riziko komplikácií a zlepšiť kvalitu života pacientov,“ hovorí Mgr. et MUDr. Petra Beran Holečková, PhD., MBA.

 

Jedným z príznakov rakoviny býva rýchle neplánované chudnutie. Je nesmierne dôležité mu venovať pozornosť už pri diagnostike ochorenia, pretože podvýživa môže mať vplyv na toleranciu liečby, subjektívne pociťovaný stav pacienta a na dĺžku prežitia. Podvýživa môže viesť k únave, slabosti, zníženej fyzickej a mentálnej funkcii. Oslabuje imunitný systém a pacienti môžu horšie znášať vedľajšie účinky protinádorovej liečby, čo môže viesť k jej prerušeniu alebo predčasnému ukončeniu. Podvýživa, inak povedané malnutrícia, postihuje pri niektorých diagnózach takmer 50 % pacientov s pokročilým ochorením. So stratou hmotnosti sa potýka asi 40% pacientovv čase diagnostikovania ochorenia. Prieskum však ukázal, že iba 1 z 10 podvyživených pacientov dostane výživu, pričom viac ako 40 % lekárov čaká na stratu hmotnosti vyššiu ako 10 % z pôvodnej váhy tela.

Odborníci sa zhodujú, že podvýživa má negatívny vplyv na liečbu a priebeh ochorenia a až 20 % pacientov s rakovinou zomiera práve na podvýživu a nie na rakovinu. Liečba podvýživy je kľúčová pre zlepšenie prognózy pacienta s rakovinou. Prístup k nutrične bohatej strave je zásadný. Ak však bežná strava nestačí, dôležitú úlohu zohrávajú prípravky enterálnej výživy, poskytujúc všetky potrebné makro- aj mikroživiny, v ľahko dostupnej forme.

V roku 2023 na Slovensku a v Česku prebehla v spolupráci s onkológmi, gastroenterológmi a lekármi v nutričných ambulanciách štúdia so 776 liečenými onkologickými pacientmi. Pacientom bola počas 3 mesiacov onkologickej liečby  doplňovaná strava 2 fľaštičkami Forticare Advanced - vysokoenergetickej enterálnej výživy s vysokým obsahom bielkovín, omega-3 mastných kyselín a vitamínu D. Výsledky štúdie ukázali, že hmotnosť pacientov sa stabilizovala alebo zvýšila v priemere o 1 kg.

Mgr. et MUDr. Petra Beran Holečková, M.D., PhD., MBA., ktorá bola garantkou štúdie, vysvetľuje: „Štúdia sa uskutočnila na základe výsledkov, ktoré boli získané v roku 2009: „Štúdia zahŕňala aj testy, ktoré sledovali zlepšenie fyzickej kondície pacientov. Merali sme napríklad silu úchopu nedominantnej ruky pomocou dynamometra alebo sme pacientov testovali opakovaným vstávaním a sadaním na stoličku počas 30 sekúnd. V oboch prípadoch sme zaznamenali významné zlepšenie fyzickej výkonnosti. Po troch mesiacoch o 20 % viac pacientov uviedlo, že zvládnu 20-minútovú chôdzu, a naopak, o 41 % menej z nich pociťovalo slabosť počas posledného týždňa.“

Forticare Advanced môže pri identifikovanej podvýžive predpísať každý lekár pacientovi na recept. Naším cieľom je pomôcť pacientovi pred, počas aj po ukončení liečby, zlepšiť jeho celkový stav a najmä kvalitu života.

Odběr novinek Nutricia Odber noviniek

Odoslaním tohto formulára súhlasíte s podmienkami ochrany osobných údajov.

Napíšte nám