Tieto internetové stránky obsahujú informácie, ktoré sú určené výhradne odborníkom v zdravotníctve. Potvrdzujem, že som odborníkom v zdravotníctve.
Nutričný stav zohráva kľúčovú úlohu v živote každého jednotlivca, pričom významne ovplyvňuje priebeh ochorení, prognózu a prežívanie pacientov najmä vyššieho veku a s chronickými ochoreniami.1
So stúpajúcim vekom dochádza v organizme k fyziologickým zmenám, ktoré ovplyvňujú metabolické procesy v starobe. S vekom sa zvyšuje podiel tukového tkaniva a dochádza k poklesu svalovej hmoty. Rovnako v starobe klesá energetická potreba v závislosti na zmenách zloženia tela, telesnej aktivity a funkčných schopnostiach organizmu.2
Dáta z veľkých populačných štúdií ukazujú, že ako telesná hmotnosť, tak aj BMI sa počas väčšiny dospelého života postupne zvyšuje a dosahuje maximálne hodnoty vo veku 50-59 rokov u mužov aj žien. Po 60. roku má priemerná telesná hmotnosť a BMI tendenciu klesať. V seniorskom veku od 70. rokov potom klesá množstvo ako netukovej svalovej hmoty (svalov), tak tukovej hmoty.3
Starnutie je spojené s fyziologickou anorexiou, zníženým kalorickým príjmom a úbytkom hmotnosti, čo je následne spojené s úbytkom svalovej hmoty a zvýšenou úmrtnosťou.4 Pre udržanie zdravia starších dospelých je tak dôležitý príjem bielkovín. Starší ľudia majú vysoké riziko nedostatočného príjmu bielkovín až 41 % žien a 38 % mužov starších ako 50 rokov prijalo menej, než je odporúčaná dávka bielkovín (0,8 g/kg/deň).4 Nedostatočný príjem proteínu tak môže viesť k rozvoju sarkopénie.5
Termín sarkopénia (z gréčtiny sarx – mäso, penia – nedostatok, strata) bol už v roku 1989 Irwinom Rosenbergom opísaný ako vekom podmienená strata svalovej hmoty. Starnutie je spojené s progresívnou stratou funkcie tkaniva a orgánov. Ako ľudské telo starne, hmotnosť kostrového svalu sa každý rok zníži o 0,1 % až 0,5 %.
Tento proces sa začína dovŕšením 30. roku života a dramaticky sa zrýchľuje po dosiahnutí veku 65 rokov. Spolu so znižovaním svalovej hmoty a jej funkcie dochádza aj k redukcii svalovej sily, celkovej fyzickej zdatnosti a výkonnosti. Pacienti so sarkopéniou majú ťažkosti pri chôdzi do schodov a po nerovnom povrchu, pri dlhšom státí, ťažko sa im vstáva zo sedu, v prípade pádu sa nedokážu zdvihnúť. Znížená je aj sila rúk a paží, majú problémy pri otváraní pohárov a fliaš, nosení a zdvíhaní bremien už o váhe 3 – 5 kg. To všetko negatívne ovplyvňuje kvalitu života chorých, ich celkové zdravie a fungovanie v bežnom živote.6 Nemali by sme tiež zabúdať, že znížená svalová hmota a sila sú dobre známymi prediktormi krehkosti a zvyšujú riziko pádov u starších dospelých.7
Do patogenézy sarkopénie celkom nepochybne zasahuje aj malnutrícia a je jedným zo známych faktorov zhoršujúcich svalovú funkciu predovšetkým u krehkých pacientov. So stúpajúcim vekom klesá celkový kalorický príjem, menia sa stravovacie návyky a strava bohatá na energiu a proteíny je nahrádzaná potravinami s nízkou kalorickou a biologickou hodnotou.6
Dostatočný príjem proteínu napomáha udržať svalovú hmotu a silu u dospelých aj starších osôb. Vzhľadom na anabolickú rezistenciu starších osôb je potrebné na dosiahnutie optimálnej proteosyntézy vyššie množstvo proteínu, než sú odporúčané denné dávky (DDD) 0,8 g proteínu/kg hmotnosti/deň. Na základe výsledkov štúdie PROT-AGE bolo navrhnuté zvýšenie DDD proteínu pre staršie osoby na 1,2 g/kg/deň. U seniorov so syndrómom krehkosti alebo chronickým ochorením s vysokým rizikom progresie sarkopénie je odporúčaná dávka proteínu ešte vyššia 1,2 – 1,5 g/kg/deň.6
V súčasnosti je množstvo vedeckých dôkazov, že proteínová suplementácia spomaľuje úbytok svalovej hmoty, väčší efekt je viditeľný u pacientov s pôvodne nízkym príjmom proteínu.6 Za kľúčový mediátor anabolizmu je považovaný leucín.7 Systematické prehľady, metaanalýzy a ďalšie štúdie potvrdzujú, že leucín zvyšuje proteosyntézu vo svaloch a tiež LBM (Lean Body Mass) a môže tak rozširovať spektrum možných intervencií u sarkopénie.8,9,10
Graf: Spojitosť medzi malnutríciou, sarkopéniou a krehkosťou.11,12
Pre zachovanie svalovej hmoty a samostatnosti môžeme stravu pacienta doplniť o prípravky klinickej výživy. Uprednostňujeme vysokoproteínové prípravky s obsahom kvalitných proteínov13-16 v dávke najmenej 1,5 g/kg/deň11,17 a s vysokým obsahom leucínu, pre jeho anabolické vlastnosti.18,19
Cvičenie (silové aj aeróbne) v kombinácii s dostatočným príjmom bielkovín a energie je kľúčovou zložkou prevencie a liečby sarkopénie. Bolo preukázané, že príjem bielkovín až 1,6 g/kg/deň zvyšuje u starších osôb svalovú hypertrofiu vyvolanú cvičením.4
obsahuje v dvoch fľaštičkách denne 36,6 g* kvalitných bielkovín a účinnú dávku leucínu na podporu anabolického efektu a syntézy svalových bielkovín. Až 99 % pacientov pocítilo po šesť mesačnom doplňovaní stravy prípravkom Nutridrink Compact Protein aspoň jeden z uvedených benefitov: posilnenie tela, zlepšenie kondície, doplnenie stravy.20
* V dvoch fľaštičkách Nutridrink Compact Protein denne.
Netreba zabúdať, že sarkopénia je významným prognostickým faktorom morbidity a mortality pacientov s chronickými ochoreniami. Je dôležité a prínosné rozpoznať už jej prvé štádiá a cielene pacienta informovať o možnostiach ovplyvnenia. Zlepšením nutričného stavu vieme ovplyvniť nielen samotné ochorenie, no môžeme predovšetkým zlepšiť kvalitu života pacienta.1
Viac o unikátnom zložení Nutridrink Compact Protein TU!
Ref.:
Zde máte možnost přizpůsobit soubory cookie podle kategorií, v souladu s vlastními preferencemi.
Jedná se o technické soubory, které jsou nezbytné ke správnému chování našich webových stránek a všech jejich funkcí. Používají se mimo jiné k ukládání produktů v nákupním košíku, zobrazování produktů na přání, ovládání filtrů, osobního nastavení a také nastavení souhlasu s uživáním cookies. Pro tyto cookies není zapotřebí Váš souhlas a není možné jej ani odebrat.
Tyto cookies nám umožňují měřit výkonnost našich webových stránek a našich online kampaní. S jejich pomocí zjišťujeme počet návštěv, zdroj návštěv a další parametry. Shromážděné údaje zjišťujeme v agregované podobě, která nám neumožňuje údaje dohledat ke konkrétnímu uživateli. Pokud tyto cookies deaktivujete, nebudeme moci analyzovat výkonnost našich webových stránek a optimalizovat je pro co nejsnažší užívání.
Tyto cookies nám umožňují lépe cílit a vyhodnocovat marketingové kampaně.