Vstup len pre odborníkov

Tieto internetové stránky obsahujú informácie, ktoré sú určené výhradne odborníkom v zdravotníctve. Potvrdzujem, že som odborníkom v zdravotníctve.

Prečo je výživa dôležitá pre pacientov s COVID-19?

Úbytok svalovej hmoty je častou komplikáciou kritického ochorenia s dlhodobým dopadom na fyzickú silu a kvalitu života.1,2 Mnoho pacientov, ktorí prekonali COVID-19, majú zníženú fyzickú zdatnosť a zhoršený výkon pri bežných každodenných aktivitách.3

Až 60 - 80 % pacientov odchádza z JIS s fyzickými a funkčnými problémami4 a až 50 % pacientov hospitalizovaných s COVID-19 je podvyživených.5-8 Ukázalo sa, že klinická výživa pozitívne prispieva k zlepšeniu klinických výsledkov, lepšej kvalite života9,10 a skoršiemu prepusteniu z nemocnice10 u podvyživených pacientov alebo u tých, ktorí vykazujú príznaky podvýživy v dôsledku rôznych ochorení a stavov.

Klinická výživa poskytuje nutričné, funkčné a klinické benefity počas celého trvania zdravotnej starostlivosti:11

  • rýchlejšie zotavenie: zlepšenie fyzických funkcií a menej komplikácií
  • zlepšenie kvality života
  • menej úmrtí vrátane pacientov s infekciami dýchacích ciest
  • pokles počtu a dĺžky trvania hospitalizácií

Skríning malnutrície a správne načasovaná nutričná intervencia by mali byť integrálnou súčasťou starostlivosti o pacientov s COVID-19.12

Stiahnite si infografiku

 


Referencie: 1. Puthucheary ZA, et al. Acute skeletal muscle wasting in critical illness. JAMA. 2013; 310(15):1591-1600. 2. Herridge MS, et al. One-year outcomes in survivors of the acute respiratory distress syndrome. NEJM. 2003; 348;683-693. 3. Belli S, et al. Low physical functioning and impaired performance of activities of daily life in COVID-19 patients who survived the hospitalization. Eur Respir J. 2020; in press.4. Latronico N, et al. Critical illness polyneuropathy and myopathy: a major cause of muscle weakness and paralysis. Lancet Neurol. 2011; 10:931-41.5. Bedock D, et al. Clin Nutr. ESPEN 2020; 40:214-219.6. Allard L, et al. Nutrients. 2020; 12(12):3679.7. Wei C, et al. J Clin Biochem Nutr. 2020; 67(2):116-121.8. Pironi L, et al. Clin Nutr. 2021; 43(3):1330-1337.9. Elia M, et al. A systematic review of the cost and cost effectiveness of using standard oral nutritional supplements in community and care home settings. Clin Nutr. 2016; 35:125-137. 10. Stratton RJ, et al. Disease-Related Malnutrition: An Evidence-Based Approach To Treatment. CABI Publishing,Wallingford, 2003.11. https://medicalnutritionindustry.com/files/user_upload/documents/COVID-19/MNI_COVID-19_Infographic.pdf12. Barazzoni R, et al. Clin Nutr. 2020; 39(6):1631-1638

Odběr novinek Nutricia Odber noviniek

Odoslaním tohto formulára súhlasíte s podmienkami ochrany osobných údajov.

Napíšte nám

Odoslaním vyplneného formulára beriete na vedomie, že Vami poskytnuté osobné údaje budú spracované v plnom rozsahu pre účely zodpovedania Vašej otázky. Bližšie informácie o spracovaní osobných údajov sú k dispozícii na našich webových stránkach.