Vstup len pre odborníkov

Tieto internetové stránky obsahujú informácie, ktoré sú určené výhradne odborníkom v zdravotníctve. Potvrdzujem, že som odborníkom v zdravotníctve.

Párujúce kódy pre dietetické potraviny

MZ SR zaviedlo od 1. 10. 2014 tzv. párujúce kódy k dietetickým potravinám uvedeným v zozname kategorizovaných dietetických potravín (v stĺpci C).


Zmena poskytuje možnosť kombinovať, respektíve zamieňať príchute jednotlivých prípravkov. Týka sa to však výlučne dietetických potravín, ktoré majú rovnaký párujúci kód, majú rovnaký názov, rozdielnu príchuť alebo typ, sú určené na rovnaký účel, majú identické množstvo, rovnaký počet referenčných dávok a rovnakú konečnú cenu dietetickej potraviny vo verejnej lekárni, ktorá nepresahuje výšku maximálnej ceny dietetickej potraviny vo verejnej lekárni. Prínosom je, že sa dajú zamieňať a pri výdaji vo verejnej lekárni v rámci poskytovania lekárenskej starostlivosti kombinovať v rôznych dostupných typoch a príchutiach.

Tieto kódy sú výhodou najmä pre pacientov, kde sú prípravky súčasťou dlhodobej liečby ochorenia. Doteraz mohli lekárnici vydať pacientom na základe lekárskeho predpisu maximálne dva typy alebo dve príchute dietetických potravín v danom množstve. Neraz sa tak stalo, že pacienti nemali možnosť kombinovať a dlhodobo konzumovali prípravky (napr. enterálnej výživy) iba v dvoch príchutiach. Takáto jednotvárnosť bola pre mnohých pacientov zaťažujúca až do takej miery, že predpísané dietetické potraviny nedokázali skonzumovať, čím sa ich liečba stávala neefektívnou a strácal sa tak požadovaný účinok.

Lekár predpisuje dietetické potraviny tak ako doteraz, pretože softvér v lekárňach dokáže dešifrovať príslušnosť vydávanej dietetickej potraviny k párujúcemu kódu.

Príklad: Prípravky Nutridrink Compact Protein v zozname kategorizovaných dietetických potravín:

 

Aktuálne kódy nájdete TU!

Odběr novinek Nutricia Odber noviniek

Odoslaním tohto formulára súhlasíte s podmienkami ochrany osobných údajov.

Napíšte nám