Vstup len pre odborníkov

Tieto internetové stránky obsahujú informácie, ktoré sú určené výhradne odborníkom v zdravotníctve. Potvrdzujem, že som odborníkom v zdravotníctve.

Malnutrícia ako problém sprevádzajúci mnoho ochorení

Malnutrícia predstavuje aj v modernej spoločnosti problém, ktorý sprevádza väčšinu ochorení. Často však býva pre liečbu základného ochorenia prehliadaná.

Je definovaná ako stav spôsobený nedostatočným príjmom proteínov a iných nutrientov, čo vedie k poruche telesných a duševných funkcií a má rôzne metabolické a zdravotné následky.1 Strata hmotnosti o 10 – 15 % za 6 mesiacov, pokles BMI (index telesnej hmotnosti) pod 19 kg/m2 a nízka hladina albumínu pod 30 g/l sú parametre, ktoré definujú malnutríciu podľa Európskej spoločnosti pre výživu.2

 

Pacienti ohrození malnutríciou

Medzi najrizikovejšie skupiny pacientov, ktorí nie sú schopní si zabezpečiť dostatočný príjem živín bežnou stravou patria predovšetkým geriatrickí, polymorbídni, onkologickí, obézni pacienti a pacienti s Covid-19. Včasná diagnostika malnutrície je kľúčová pre zlepšenie kvality života pacienta. Čím skôr sa odhalí jej hrozba, tým lepšie výsledky možno očakávať od výživnej diéty a nutričnej podpory. Skoré odhalenie problému dokáže zastaviť, prípadne spomaliť chudnutie a zlepšiť celkovú prognózu pacienta.3

 

 

Úloha proteínov vo výžive pacienta

Bielkoviny sú prítomné v každom kompartmente živého organizmu. Ide o makronutrienty, ktoré sú dôležitým zdrojom energie v čase ochorenia a sú dôležité pre zachovanie svalovej hmoty. Sú zodpovedné za syntézu enzýmov dôležitých pri hojení rán, množení buniek, syntéze kolagénu a spojivového tkaniva. Fortifikácia potravín bielkovinami je dôležitá najmä u pacientov so sarkopéniou, ktorá je prirodzeným prejavom starnutia a sprievodným javom mnohých dlhodobých ochorení, vedúcich k imobilite. Odporúčaný denný prísun bielkovín pre dospelú osobu je 0,8 g/kg hmotnosti, čo predstavuje 20 – 25 % denného kalorického príjmu.U geriatrických, onkologických pacientov alebo pacientov s COVID-19 sa potreba bielkovín môže zvýšiť až na 1,5 – 2 g/kg/deň.5-7

 

Riešenie v podobe vysokoproteínovej výživy v malom objeme

Enterálna výživa určená na popíjanie je pre pacienta veľmi výhodná, pokiaľ nie je schopný prijímať dostatok živín bežnou stravou. Na trhu je k dispozícii niekoľko preparátov s vysokoenergetickým zložením, ktoré dokážu pri pravidelnom popíjaní zlepšiť kvalitu života pacientov. Najefektívnejšie sú prípravky vysokoproteínovej výživy s malým objemom (125 ml), ktoré zabezpečia pacientovi rýchly prísun bielkovín v pomerne krátkom čase. Ich ďalšou výhodou je, že sú k dispozícii vo viacerých príchutiach, ktoré môžu pacienti nepretržite obmieňať.

 

Prečítajte si viac o novinke Nutridrink Compact Protein Mix príchutí


 

Autor: Mgr. Dominika Čitáková

Referencie: 1. Lehotská Ľ. a kol. Význam enterálnej výživy u ambulantných pacientov. Via practica. 2019;16(2):1- 6. ISSN 1336-4790 2. Cederholm T. et al. ESPEN guidelines on definitions and terminology of clinical nutrition [online]. Clinical Nutrition. 2017;36(1):49-64. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27642056/. Accessed May 25, 2021. ISSN 0261-5614 3. Malý J. Podvýživa a nevhodná výživa. Česká a slovenská farmacie. 2008;57(1):16. ISSN 1210-7816 4. Hoozová J. Malnutrícia u seniorov [online]. Paliatívna medicína a liečba bolesti. 2015;8(1e): 6-12. https://www.solen.sk/storage/file/article/2e6ab89a154ca7c1a69157b9edce666c.pdf. Accessed May 25,2021 ISSN 1339-4193 5. Volkert, et al. Clin Nutr. 2019 Feb; 38(1):10-47 6. Arends, et al. Clin Nutr. 2017 Feb; 36(1):11-48. 7. Briguglio, et al. Front Med. 2020; 7:146.

 

Odběr novinek Nutricia Odber noviniek

Odoslaním tohto formulára súhlasíte s podmienkami ochrany osobných údajov.

Napíšte nám