Tieto internetové stránky obsahujú informácie, ktoré sú určené výhradne odborníkom v zdravotníctve. Potvrdzujem, že som odborníkom v zdravotníctve.
Narušenie nutričného stavu je spoločným znakom mnohých chronicky prebiehajúcich ochorení, vrátane onkologických. Podvyživenému pacientovi sa znižuje kvalita života, horšie reaguje na terapiu a zdravotníckemu systému sa zvyšujú náklady na liečbu základného ochorenia.
„Nebojím sa povedať, že klinická výživa je integrujúcim článkom medzi jednotlivými klinickými disciplínami v medicíne. Hodnotenie nutričného stavu predstavuje mnohostranné a dynamické posúdenie, ktoré by malo byť súčasťou celkového klinického pohľadu na pacienta. Správnou nutričnou intervenciou dokážeme posilniť imunitu pacienta, čím zlepšíme hojenie rán a znížime riziko reoperácie. V súčasnom svetle poznatkov o patofyziológii rôznych ochorení a zmenách metabolizmu sa klinická výživa stáva moderným dynamicky sa rozvíjajúcim vedný odborom, ktorý sa riadi pravidlami medicíny založenej na dôkazoch.“
MUDr. Juraj Krivuš, garant podujatia
Pozrite si záznam z prednášky:
Sarkopénia a svalová hmota z pohľadu lekára - MUDr. Juraj Krivuš
Pozrite si záznam z prednášky:
Praktický pohľad na perkutánnu endoskopickú gastrostómiu pre každého lekára - MUDr. Boris Pekárek, PhD.
Udržanie optimálnej telesnej hmotnosti a svalovej hmoty je u onkologických pacientov kľúčový faktor. Zlý nutričný stav pacienta, chudnutie a malnutrícia majú za následok zníženie kvality života, pokles vitálnych funkcií, vyššiu mieru komplikácií a horšiu odpoveď na protinádorovú liečbu.
„Myslenie chirurgov sa postupne mení. Okrem samotnej operácie sa venujeme aj perioperačnej výžive. So zavedením ERAS protokolu do každodennej praxe, vrátane aplikácie pred a pooperačnej nutričnej podpory, sa nám podarilo významne znížiť pooperačnú dobu hospitalizácie na 4-5 dní. Okrem toho sa výrazne znížil výskyt infekčných ranových komplikácií. Vzhľadom na naše niekoľkoročné pozitívne skúsenosti s aplikáciou perioperačnej nutričnej podpory, túto považujeme za podstatnú súčasť v liečebnom procese kolorektálnych ochorení.“
Doc. MUDr. Ľubomír Marko, PhD., garant podujatia
Pozrite si záznam z prednášky:
Vplyv výživy na chirurgický výsledok u onkologického pacienta - Doc. MUDr. Ľubomír Marko, PhD., Odborný garant podujatia
Pozrite si záznam z prednášky:
Liečba malnutrície onkologického pacienta - MUDr. Viktor Rosenberg, PhD.
Veríme, že na stránkach vzdelávacieho projektu eNutriforum nájdete užitočné informácie týkajúce sa klinickej výživy, či už vo všeobecnej rovine, alebo pri riešení horúcich tém v manažmente a aplikácii klinickej výživy pri rôznych stavoch a ochoreniach.
Zde máte možnost přizpůsobit soubory cookie podle kategorií, v souladu s vlastními preferencemi.
Jedná se o technické soubory, které jsou nezbytné ke správnému chování našich webových stránek a všech jejich funkcí. Používají se mimo jiné k ukládání produktů v nákupním košíku, zobrazování produktů na přání, ovládání filtrů, osobního nastavení a také nastavení souhlasu s uživáním cookies. Pro tyto cookies není zapotřebí Váš souhlas a není možné jej ani odebrat.
Tyto cookies nám umožňují měřit výkonnost našich webových stránek a našich online kampaní. S jejich pomocí zjišťujeme počet návštěv, zdroj návštěv a další parametry. Shromážděné údaje zjišťujeme v agregované podobě, která nám neumožňuje údaje dohledat ke konkrétnímu uživateli. Pokud tyto cookies deaktivujete, nebudeme moci analyzovat výkonnost našich webových stránek a optimalizovat je pro co nejsnažší užívání.
Tyto cookies nám umožňují lépe cílit a vyhodnocovat marketingové kampaně.