Vstup len pre odborníkov

Tieto internetové stránky obsahujú informácie, ktoré sú určené výhradne odborníkom v zdravotníctve. Potvrdzujem, že som odborníkom v zdravotníctve.

Enterálna výživa detí

Jedným z najdôležitejších predpokladov správneho vývoja, rastu, rozvoja fyzického a psychického zdravia je správna výživa. Výživa poskytuje organizmu dieťaťa stavebné látky, je zdrojom energie pre fyziologické funkcie organizmu a je veľmi dôležitá pre správne fungovanie metabolizmu. U detí sú energetické a nutričné nároky v niektorých obdobiach života vyššie v porovnaní s dospelými pacientmi, najmä v závislosti od veku, hmotnosti, vývojového obdobia a od prebiehajúceho ochorenia.

Podvýživa môže viesť k rozvoju mnohých chronických ochorení. Kompletná a primeraná výživa je súčasťou liečebného režimu a je dôležitá nielen na prekonanie ochorenia, ale aj na zlepšenie subjektívneho stavu pacienta. Dobrý nutričný stav je začiatkom prevencie a liečby ochorení.

Enterálna výživa (EV) je nutrične definovaná strava určená na dosiahnutie a udržanie primeraného stavu výživy u detí, ktoré majú aspoň čiastočne zachovanú funkciu gastrointestinálneho traktu. Obsahuje vo vyváženom pomere všetky dôležité výživové zložky v presne definovanom pomere tak, aby spĺňala potreby organizmu. Enterálna výživa môže byť vo forme tekutých alebo práškových prípravkov, ktoré môže pacient popíjať alebo sú mu podávané prostredníctvom zavedenej sondy priamo do žalúdka alebo tenkého čreva. Rozhodnutie o spôsobe enterálnej výživy závisí od povahy ochorenia a jeho predpokladaného vývoja. Enterálna výživa môže pomôcť pri riešení malnutrície a pri rekonvalescencii detských pacientov s nutričnou nerovnováhou alebo špeciálnymi nutričnými potrebami.

Viac sa dozviete v článku nižšie.



MATERIÁL JE URČENÝ LEN PRE ODBORNÚ VEREJNOSŤ – NIE JE URČENÝ PRE PACIENTOV ANI ŠIROKÚ VEREJNOSŤ.02/2022. BF312671

Na stiahnutie
PDF
Enterálna výživa_MUDr. Jana Kosnáčová896.98 KB
Odběr novinek Nutricia Odber noviniek

Odoslaním tohto formulára súhlasíte s podmienkami ochrany osobných údajov.

Napíšte nám