Tieto internetové stránky obsahujú informácie, ktoré sú určené výhradne odborníkom v zdravotníctve. Potvrdzujem, že som odborníkom v zdravotníctve.
Podvýživa je dobre známa ako negatívny prognostický ukazovateľ, najmä u staršej populácie. Napriek dostupnosti jednoduchých skríningových testov zostáva stále veľa prípadov nediagnostikovaných. Je preto dôležité identifikovať príčiny podvýživy, ako napr. zmeny vnímania chuti, ktoré môžu viesť k zníženiu príjmu potravy a chudnutiu.
Ako ľudia starnú, majú tendenciu viac sedieť a mení sa ich zloženie tela, čo vedie k zvýšeniu telesného tuku a zníženiu svalovej hmoty. Telo reaguje na potrebu menšieho množstva energie znížením chuti do jedla, čo je proces známy ako „anorexia starnutia". Etiológia chudnutia a podvýživy sa u starších ľudí pripisuje psychologickým, fyziologickým a environmentálnym faktorom. Jedným z faktorov podvýživy u seniorov môže byť zmena vo vnímaní chuti.
Strata chuti je narušením schopnosti detekovať sladké, kyslé, slané a horké chute. Poškodené chuťové poháriky znižujú schopnosť starších ľudí rozlišovať medzi základnými chuťami a môžu viesť k zníženiu potešenia z jedla a kvality života. Kumulatívny účinok toho často vedie k zníženiu chuti do jedla, čo vedie k narušenému príjmu potravy a chudnutiu, čo prispieva k podvýžive. K bežným príčinám dysgeúzie patrí slabá orálna hygiena, suchosť v ústach, baktérie v ústach, fajčenie.
U onkologických pacientov môžeme sledovať poruchy vnímania chuti s vysokou prevalenciou, počas chemoterapie v rozmedzí 16 – 70 % a počas rádioterapie 50 – 70 %.3 Zmeny vo vnímaní chutí môžu mať negatívny vplyv na príjem potravy a nutričný stav onkologického pacienta. Často vedú k strate telesnej hmotnosti a tak prispievajú k podvýžive - dôležitému ukazovateľovi mortality, toxicity a odpovede na liečbu.4-6
Špeciálne vyvinuté príchute HREJIVÝ ZÁZVOR a CHLADIVÉ ČERVENÉ OVOCIE vnímame aj cez trojklaný nerv prostredníctvom receptorov tepla alebo chladu.8
Široká ponuka príchutí pomáha pacientovi v užívaní enterálnej výživy, v dosahovaní želaného nutričného príjmu a podporuje zlepšenie klinického výsledku.9,10
* ostatné príchute Nutridrink Compact Protein 300 kcal/125 ml
Referencie k článku:
1. Schiffman SS. Taste and Smell Losses in Normal Aging and Disease, JAMA.1997; 278(16):1357-1362. 2. J. Haines. Malnutrition in the Elderly: Underrecognized and Increasing in Prevalence. Clinical Advisor; 2020: https://www.clinicaladvisor.com/home/topics/geriatrics-information-center/ malnutrition-in-the-elderly-underrecognized-and-increasing-in-prevalence/ 3. Spotten LE, Corish CA, Lorton CM, et al. Subjective and objective taste and smell changes in cancer. Ann Oncol. 2017 March; 28: 969–984. 4. Cawood AL, Elia M, Stratton RJ. Systematic review and meta-analysis of the effects of high protein oral nutritional supplements. Aging Res. 2012; 11(2):278-296. 5. Hutton JL, Baracos VE, Wismer WV. Chemosensory dysfunction is a primary factor in the evolution of declining nutritional status and quality of life in patients with advanced cancer. J Pain Symptom Manage. 2007 Feb; 33(2):156–165. 6. Sarhill N, Mahmoud F, Walsh D, et al. Evaluation of nutritional status in advanced metastatic cancer. Support Care Cancer.2003 Nov; 11(10):652–659. 7. Liedtke WB, Heller S. TRP Ion Channel Function in Sensory Transduction and Cellular Signaling Cascades, CRC Press/ Taylor & Francis, 2007: chap: 13, 177-189. 8. Tominaga M. Molecular Mechanisms of Trigeminal Nociception and Sensation of Pungency. Chem Senses. 2005 Jan; 30(1):i191-i192.9. https://www.health.gov.sk/Clanok?zkdp202001. Accessed 1.10.2020. 9. Stratton RJ, Elia M. Encouraging appropriate, evidence-based use of oral nutritional supplements. Proc Nutr Soc. 2010; 69(4):477-487. 10. Ravasco P, Monteiro-Grillo I, Vidal PM, et al. Dietary counseling improves patient outcomes: a prospective, randomized, controlled trial in colorectal cancer patients undergoing radiotherapy. J Clin Oncol. 2005; 23(7):1431-1438
Referencie k prípravku Nutridrink Compact Protein:
1. Hubbard GP, Buchan B, Sanders K, et al. Improved compliance and increased intake of energy and protein with a high energy density, low volume multi-nutrient supplement. Proc Nutr Soc. 2010; 69 (OCE2):E164. 2. Cruz-Jentoft AJ, Bahat G, Bauer J, et al. Sarcopenia: revised European consensus on definition and diagnosis. Age Ageing. 2019 Jan 1; 48(1):16-31. 3. Starke J, Schneider H, Alteheld B, et al. Short-term individual nutritional care as part of routine clinical setting improves outcome and quality of life in malnourished medical patients. Clin Nutr. 2011 Apr; 30(2):194-201. 4. Norman K, Kirchner H, Freudenreich M. Three month intervention with protein and energy rich supplements improve muscle function and quality of life in malnourished patients with non-neoplastic gastrointestinal disease—A randomized controlled trial. Clin Nutr. 2008; 27(1):48-56. 5. Smith TR, Cawood AL, Walters ER, et al. Ready-Made Oral Nutritional Supplements Improve Nutritional Outcomes and Reduce Health Care Use— A Randomised Trial in Older Malnourished People in Primary Care. Nutrients. 2020 Feb; 12(2):517.
Zde máte možnost přizpůsobit soubory cookie podle kategorií, v souladu s vlastními preferencemi.
Jedná se o technické soubory, které jsou nezbytné ke správnému chování našich webových stránek a všech jejich funkcí. Používají se mimo jiné k ukládání produktů v nákupním košíku, zobrazování produktů na přání, ovládání filtrů, osobního nastavení a také nastavení souhlasu s uživáním cookies. Pro tyto cookies není zapotřebí Váš souhlas a není možné jej ani odebrat.
Tyto cookies nám umožňují měřit výkonnost našich webových stránek a našich online kampaní. S jejich pomocí zjišťujeme počet návštěv, zdroj návštěv a další parametry. Shromážděné údaje zjišťujeme v agregované podobě, která nám neumožňuje údaje dohledat ke konkrétnímu uživateli. Pokud tyto cookies deaktivujete, nebudeme moci analyzovat výkonnost našich webových stránek a optimalizovat je pro co nejsnažší užívání.
Tyto cookies nám umožňují lépe cílit a vyhodnocovat marketingové kampaně.